Dieta pozbawiona glutenu

Od kilku lat dieta bezglutenowa robi ogromną karierę wśród osób, które interesują się zdrowym stylem życia i jedzenia.

Czym jest gluten?
W dużym uproszczeniu… Gluten to zbiór białek, które możemy wyszukać w zbożach typu: pszenica, pszenżyto, żyto oraz jęczmień. To ten składnik sprawia, że nasze wypieki lepiej rosną, mają właściwą konsystencję i lepiej smakują. Niestety gluten ma także właściwości uczulające.

Dietetyczne wyzwanie
Dieta ‚gluten free’ opiera się na zupełnej eliminacji glutenu z naszego menu. Jest to czasami niezwykle trudne. Zdarza się, że dany produkt nie ma w swoim składzie glutenu, jednak mógł zostać wprowadzony do niego w procesie produkcji. Dlatego zawsze musimy dokładnie czytać informacje wypisane na etykietach. Gluten zazwyczaj znajdziemy w żywności wysoko przetworzonej, na przykład w konserwach, gotowych sosach, daniach mrożonych. Uważać trzeba także w aptece. Gluten zawierają w składzie niektóre leki oraz dodatki do diety.

Czy na diecie pozbawionej glutenu wskazane jest jeść owies?
Owies sam w sobie nie posiada gluten, w jego składzie odszukać można innego rodzaju białko – aweninę. Mimo to niezwykle często owies jest przetwarzany w tych samych zakładach, co pszenica czy pszenżyto, dlatego produkty z tego zboża bywają zanieczyszczone glutenem. Dlatego zanim wybierzemy się po płatki owsiane przydałoby się zerknąć czy na opakowaniu wyraźnie oznaczono, że wybrany produkt jest całkowicie wolny od glutenu.

Uwaga miłośnicy piwa
Amatorzy złocistego napoju będą zmuszeni go wyrzucić ze swojej diety. Niestety większość piw zawiera w składzie gluten. Jednakże wina i wódki są w dużej mierze pewne, ale dla pewności trzeba zapoznać się ze składem ulubionego napoju.