Jak powinien wyglądać obiad na diecie?

Dieta wyszczuplająca nie zawsze jest skuteczna. Sporo z nas wypróbowywało już bowiem rewelacyjne diety-cud, które poza utratą nadwyżki skumulowanej w organizmie wody, nie powodowały żadnych innych skutków. Początkowa szybka utrata wagi skutkowała zawsze jej powrotem – często z nawiązką.

Trzeba więc mieć na uwadze, że jest tylko jedna dieta pozytywnie wpływająca na zrzucenie wagi. Jest to stosowanie zdroworozsądkowego jadłospisu pozbawionego zbyt wielkiej ilości tłuszczów oraz węglowodanów. Nie jest ona trudna do wcielenia w życie – dietetyczny obiad lub śniadanie da się bowiem przygotować w kilka chwil i bez konieczności posiadania skomplikowanych, drogich składników. Sporo dietetycznych dań opiera się w naszym przypadku o produkty, które na co dzień znajdujemy w swoich domach.

Jaka jest tajemnica nieskomplikowanego, dietetycznego lunchu? Przede wszystkim problem leży w proporcji wybranych do jego przygotowania produktów. W obiedzie nie powinny wszakże pojawić się węglowodany proste, a jedynie produkt białkowy – mięso, ryba lub owoce morza, a także surówka bez dodatku majonezu, świeże lub gotowane na parze warzywa. Produkt białkowy według zaleceń powinien zajmować 1/3 talerza, podczas gdy 2/3 powinny być wypełnione warzywami. Wszystkie elementy obiadu zaleca się by były pozbawione tłuszczu i możliwie przetworzone w małym stopniu.

Ta banalna zasada pozwala nam komponować mnóstwo posiłków o genialnym smaku. Dania obiadowe mogą być zatem bardzo urozmaicone, dzięki czemu nie będziemy właściwie odczuwać, że żyjemy na diecie. Sprawi to, że kilogramy zaczną uciekać dość szybko, a proces chudnięcia nie będzie dla nas już nigdy katorgą.